Tipuri de Vin

Making Wine Since

1990

vin struguri

Oricând se poate ivi o ocazie în care să trebuiască să alegem noi vinul pe care urmează să îl consumăm sau poate vom avea o oportunitate de a ne impresiona prietenii, colaboratorii sau șefii, demonstrându-ne cunoștințele în ceea ce privește vinul de struguri.

Oenologia(enologia) sau tehnologia vinului este știința care se ocupă cu studiul si metodele de preparare, condiționare si păstrare a vinurilor si a produselor derivate din struguri, must sau vin in scopul realizării unor produse finite conform cerințelor pieței.

Există mai multe criterii după care putem realiza cea mai bună alegere,însă există câteva repere esențiale după care ne putem ghida.Acestea sunt: cantitatea de zahăr conținută de vin, aciditatea lichidului, timpul de maturare și o serie de date legate de soiurile de struguri care oferă cel mai bun vin.

Noblețea unui vin oferite de vechime sau soiuri rare sunt criterii care împart vinurile în categorii, alături de alte criterii mult mai evidente (de ex. culoare, gust, miros).

Gradul de calitate și Maturare a strugurilor

  • Vinurile de masă – Sunt vinurile cu o tărie alcoolica cuprinsă între 8,5 și 9,5 %, vinuri destinate consumului curent.
  • Vinuri de calitate superioară – Sunt acele vinuri care au pe etichetă notația VS, IG sau VSIG – cu indicație de proveniență geografică, precum și mențiunea soiului de struguri din care au fost produse. Au o tărie alcoolică de cel puțin 9,5%.
  • Vinuri de origine controlată – Sunt vinurile DOC, de calitatea I, cu o tărie de minimum 11% și un conținut de zaharuri de 190 de grame la litru. Totodată, acestea pot fi și vinuri de origine controlată cu trepte de calitate (DOCC).
vin struguri

Vinurile roșii

provin din soiuri de struguri precum: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Malbec.

Vinurile albe

provin din soiuri de struguri precum: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel.

Vinurile roze

provin din must de struguri roșii care rămân foarte puțin timp în contact cu pielița bobului de strugure

Butoaie Fibră de Sticlă

7 zile pe săptămână de la 8AM – 5PM. Ne găsiți aici

Faceți acum o programare

Puteți găsi datele de contact aici

TIPURI DE VIN ÎN FUNCȚIE DE CANTITATEA DE ZAHARURI CONȚINUTĂ

Gustul vinului este dat în mare măsură de cantitatea de zaharuri conținută rezidual. Aceste reziduri de zaharuri sunt cantitățile de zahar rămase în vin după fermentare și transformarea acestora în alcool.

  • sec – cu conținut de zaharuri de pana la 4g/l
  • demisec – cu conținut de zaharuri intre 4 și 12g/l
  • demidulce – cu conținut de zaharuri între 12 si 50 g/l
  • dulce – cu conținut de zaharuri de peste 50 g/l

Aromele variază în funcție de tipul de strugure, dar și de zona în care acesta a crescut.